Ingrediënten
- 400 gr. volkoren spelt
- 200 gr. witte spelt
- 120 gr. karnemelk
- 250 gr. water
- 30 gr. verse gist
- 1 soeplepel vloeibare honing
- 250 gr. zaden (zonnebloem, pompoen, lijnzaad, sesamzaadjes, chia)
- 1 theelepel zout
- 30 gr. azijn
- 1 EL zure room
Bereiding
- Doe heet water met de koude karnemelk en de honing in de mengbeker (dit moet handlauw zijn) of koud water met de karnemelk en de honing --> 1 ½ minuut/ Snelheid 1/ 37° (test of het niet te warm of te koud is)
- Voeg de gist erbij als het de juiste temperatuur heeft
Laat ongeveer 10 à 15 minuten rijzen op natuurlijke manier.
- Voeg bloem toe --> 3 minuten met deeg graantje
- Voeg de overige ingrediënten toe --> 1 minuut/ graantje
Neem het deeg uit de pot, kneed nog even en bestrooi met wat bloem.
Laat minstens 2 uur rijzen onder plasticfolie met daarop een handdoek.
Kneed het opnieuw, doe het deeg in de bakplaat en laat nog ongeveer één uur rijzen.
Bak af op 45 minuten/ 185°
Klop op het brood - klinkt het hol dan is het goed, anders nog even bijzetten.