Bergisch brood

Ingrediënten Basisdeeg:

  • 175 gr water
  • 1 stuk verse gist, ongeveer 1 gr.
  • 175 gr speltmeel (type 630)

Ingrediënten Hoofdbeslag:

  • 200 gr tarwekorrels
  • 175 gr water, koud
  • 120 speltmeel (type 630) en iets meer bloem
  • Olie voor invetten
  • 2 tl zout (10-12 gr)
  • 5 gr verse gist

Werkwijze basisdeeg:

  • Doe water, gist en bloem in de mengbeker, 15 seconden/snelheid 3.
  • Giet in een glazen kom (ca.0,75l) en zet 1 uur in de koelkast, dan nog 12 uur laten rijzen (bij voorkeur een nacht)

Werkwijze hoofdbeslag:

  • Doe 100 gr tarwekorrels in de mengbeker, 30 seconden/ snelheid 10.
  • Voeg de overige tarwekorrels toe, 30 seconden/ snelheid 8.
  • Voeg basisdeeg, water en speltmeel toe, 10 seconden/ snelheid 4, laat 20 minuten rusten in de mengbeker. Vet ondertussen een bakvorm in.
  • Voeg zout en gist afzonderlijk toe aan de mengbeker, 3 minuten/ ?
  • Doe het deeg in de bakvorm, dek af en laat 1 uur rijzen.
  • Bloem een ronde rijsmand goed door. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad, werk het rond den doe het in de voorbereide rijsmand. Meel het deeg en laat het 1 ½  tot 2 uur afgedekt rijzen. Zet gedurende deze tijd een rooster op het middelste rail van de oven en plaats een gietijzeren pan met deksel erop. Bereid bakpapier en ovenwanten voor en verwarm de oven 40 minuten voor het einde van de rustperiode voor op 230°C.
  • Giet het deeg op bakpapier en snijd het bakpapier rond het brood op een afstand van ca.5 cm. Haal de hete pan voorzichtig met ovenwanten uit de oven, zet de pan op een vuurvast oppervlak en verwijder het deksel. Til het brooddeeg met het bakpapier voorzichtig op in de hete pan, sluit het deksel, plaats in de hete oven en bak 15 minuten voor (230 °C.) Verwijder voorzichtig het deksel met ovenwanten, verlaag de temperatuur van de oven tot 210°C en bak het brood 30-35 minuten. Laat het brood voorzichtig uit de pan vallen, laat het volledig afkoelen op een rooster.

Deel dit recept